Μήπως ο σκύλος σας έχει στρες ; Τα 10 πιθανά συμπτώματα.

Home / Σκύλος / Μήπως ο σκύλος σας έχει στρες ; Τα 10 πιθανά συμπτώματα.
Μήπως ο σκύλος σας έχει στρες ; Τα 10 πιθανά συμπτώματα.

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που δείχνουν ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι στρεσαρισμένος και συνήθως περισσότερα από ένα παρουσιάζονται ταυτόχρονα.
Παρατηρήστε το σκύλο σας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα στο σκύλο σας και τι μπορεί να είναι αυτό το οποίο τα προκαλεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Φυσικά, μερικά από αυτά τα είδη συμπεριφοράς, επίσης, παρουσιάζονται όταν ένας σκύλος δεν είναι στρεσαρισμένος, όπως το λαχάνιασμα.
Μπορεί να λαχανιάζει επειδή είναι απλά μια πραγματικά ζεστή μέρα, ή επειδή έχει παίξει εκτεταμένα. Πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπ’ όψιν το ευρύτερο φάσμα γεγονότων σε μια τέτοια συμπεριφορά.

Άλλο ένα κριτήριο είναι το πόσο συχνά σημειώνεται η συμπεριφορά. Αν, αφού έχετε λάβει υπ’ όψιν όλη την εικόνα, έχετε την εντύπωση ότι η συμπεριφορά είναι πράγματι συσχετισμένη με το άγχος, θα πρέπει να σκεφτείτε για αλλαγές.

1)Νευρικότητα
Ο σκύλος αιφνιδιάζεται εύκολα, φαίνεται γενικά ανήσυχος και νευρικός.

2)Ακατάπαυστη κινητικότητα
Ο σκύλος μπορεί να χαλαρώνει με δυσκολία ή και καθόλου, δε μπορεί να ηρεμήσει, ακόμα και στα μέρη όπου συνήθως ξαπλώνει και δίνει προσοχή σε οποιοδήποτε θόρυβο. Συχνά αυτά τα σκυλιά τραβάνε έντονα όταν είναι στο λουρί, επειδή ρίχνονται μπροστά σα να τα κυνηγάει κάποιος.

3)Υπερβολικές αντιδράσεις
Ο σκύλος αντιδράει με ένα νευρικό, δειλό ή επιθετικό τρόπο σε γεγονότα ή καταστάσεις στα οποία φυσιολογικά θα ήταν ήρεμος και χαλαρός.

4)Σήματα ηρεμίας
Παρουσιάζονται συχνά από ένα σκύλο, ο οποίος νιώθει ανασφαλής, στρεσαρισμένος ή υπερφορτισμένος. Αν ακόμα και το εκπαιδευμένο μάτι δε μπορεί να παρατηρήσει σήματα πλέον, ο σκύλος μπορεί να είναι τόσο πολύ στρεσαρισμένος, ώστε να έχει σταματήσει αυτού του είδους την επικοινωνία, ίσως ακόμη και να έχει παγώσει (που σημαίνει ότι δεν κάνει τίποτα πλέον).

5)Αφόδευση και ούρηση
Και τα δύο μπορεί να είναι παραδείγματα συμπτωμάτων στρες. Στην περίπτωση ενός μεγάλου φόβου ή ενός ξαφνικού τρόμου, η απελευθέρωση αδρεναλίνης και η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος κάνουν σήμα στο απευθυσμένο ορθό έντερο να αφοδεύσει. Επιπροσθέτως, μετατοπίσεις στην ισορροπία νερού συμβαίνουν, με αποτέλεσμα μια πιο συχνή ανάγκη για ούρηση.

6)Ανάσπαση του πέους στα αρσενικά σκυλιά
Συνήθως μόνο το μπροστινό μέρος – μερικές φορές μόνο η μύτη – ανασπάται. Επομένως, αυτή η συμπεριφορά μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί από αυτή ενός σεξουαλικά – διεγερμένου αρσενικού σκύλου, ο οποίος είναι έτοιμος να ζευγαρώσει.

7)Καβάλημα
Το καβάλημα δεν είναι πάντα σεξουαλικά παρακινούμενο αλλά μπορεί, επίσης, να έχει προκληθεί λόγω άγχους. Συχνά συναντάται σε αγέλες ημίαιμων σκύλων και είναι λανθασμένα μπερδεμένο με ένδειξη κυριαρχικότητας. Ωστόσο, σημαντικοί κυνολόγοι συμφωνούν ότι το καβάλημα, με τις τυπικές κινήσεις της λεκάνης, δεν είναι απαραίτητα κυριαρχική συμπεριφορά, σε αντίθεση με τη στάση Τ, το δάγκωμα στην περιοχή της μύτης και την τοποθέτηση του κεφαλιού πάνω στο λαιμό ή στη ράχη του άλλου σκύλου.
Παρεμπιπτόντως, το καβάλημα δε συναντάται μόνο με άλλα σκυλιά, αλλά επίσης με ανθρώπους ή αντικείμενα, όπως η κουβέρτα ύπνου του σκύλου ή το μαξιλάρι του καναπέ. Δεν το κάνουν μόνο τα αρσενικά σκυλιά, αλλά και τα θηλυκά.

Αν ένα κουτάβι δείξει αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι ένα σημάδι στρες, αλλά μπορεί να είναι, επίσης, ένας παιχνιδιάρικος τρόπος να δοκιμάσει πρότυπα συμπεριφοράς, χωρίς να κρύβεται κάποια σοβαρή πρόθεση από πίσω. Για να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια από τις δύο περιπτώσεις είναι, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τη γενική εικόνα και εν γένει το φάσμα συμπεριφορών.

8)Υπερσεξουαλικότητα / Υποσεξουαλικότητα
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερβολική λίμπιντο είτε σε μια σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια σεξουαλικού ενστίκτου. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες παρατηρούν είτε ότι ο σκύλος τους αντιδρά με αυταρχικό τρόπο στο αντίθετο φύλο, είτε ότι δείχνει απειροελάχιστο ενδιαφέρον σε δυνητικούς σεξουαλικούς συντρόφους.

9)Διαταραγμένος σεξουαλικός κύκλος
Στα θηλυκά σκυλιά, το στρες οδηγεί σχετικά συχνά σε διαταραχή του σεξουαλικού κύκλου. Τα διαστήματα ανάμεσα στις περιόδους του οίστρου είναι είτε πολύ σύντομα είτε πολύ μακρά. Μερικές φορές το στρες έχει ακόμα σαν αποτέλεσμα τα σεξουαλικώς ενήλικα θηλυκά σκυλιά να μην έχουν περίοδο για χρόνια. Ωστόσο, ο επονομαζόμενος «συνεχής οίστρος», όπου η σκύλα χάνει αίμα για μεγαλύτερο διάστημα από το φυσιολογικό και μυρίζει ελκυστικά για τα αρσενικά σκυλιά, μπορεί επίσης να έχει σχέση με το άγχος.

10)Καταστροφή αντικειμένων
Αυτό αναφέρεται συχνά λανθασμένα ως «καταστρεπτική μανία διαμαρτυρίας», ειδικά αν ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά όταν μένει μόνος. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι σοβαρού στρες.